DAG Projesi, 3 aşamalı bir proje olup, ilk aşaması teleskop, kubbe, binalar ve altyapısıyla gözlemevi kurulmasından oluşan DAG Projesi’dir (2012 – 2019), ikinci aşaması Odak Düzlemi Aygıtları’nın (ODA) alımı, tasarımı, yapımı ve bir Optik Laboratuvarı kurulmasından oluşan ODA Projesi’dir (2016 – 2019) ve üçüncü aşaması ise 4 m’ye kadar olan bütün ayna ve uzay – uydu ekipmanlarının kaplanacağı Ayna Kaplama Sistemi’nden (AKS) oluşan AKS Projesi’dir (2018 – 2020). Kalkınma Bakanlığı ve Atatürk Üniversitesi desteğiyle Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM, 2012) Müdürlüğü bünyesinde başarıyla yürütülen DAG Projesi sayesinde, Türkiye’nin en büyük çaplı (4 m) hem görsel (VIS) hem de yakın kırmızı ötesi (NIR, <3 micron) bölgede gözlem yapacak teleskobuyla, astronomi, astrofizik ve uzay bilimleri alanlarında uluslararası düzeyde projelerin ve ortak çalışmaların yürütüleceği büyük bir gözlemevinin altyapıları ve üst yapılarıyla (teleskop, kubbe, gözlemevi – enerji – hizmet binaları gibi) birlikte kurulması devam etmektedir (2012 – 2019). DAG projesi, Anadolu’nun zirvesi Erzurum’da Türkiye’nin en büyük ve ilk kırmızı öte teleskobuna sahip gözlemevi olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Etkinlikler
Atatürk Üniversitesi, 10. Üniversite-STK Buluşmaları Gerçekleştirdi
Atatürk Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın öncülüğünde, geleneksel hale gelen Üniversite-STK Buluşmaları’nın 10’incisini 2023 yılında birliğiyle gerçekleştirdi. 192 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla Konuk Evi 2’de düzenlenen toplantıda, katılımcılar üniversiteden beklentilerini, şehir kalkınmasıyla ilgili fikirlerini ve önerilerini paylaştı. Toplantıda elde edilen görüşlerin, 21-22 Aralık tarihlerinde yapılacak “Şehir Arama…
Atatürk Üniversitesi Öğrencilerinin Sürdürülebilirlik Okuryazarlığı Ölçülüyor
Atatürk Üniversitesi, öğrencilerinin sürdürülebilirlik okuryazarlığını ölçmeye yönelik önemli bir adım attı. Üniversitenin Büyük Veri Yönetim Ofisi tarafından geliştirilen yeni bir analiz yöntemi ile öğrencilerin çevresel farkındalıkları, sürdürülebilirlik bilgileri ve çevreye duyarlı davranışları değerlendiriliyor. Bu çalışma ile öğrencilerin sürdürülebilirlik konularındaki bilgi düzeyi ölçülerek, daha çevre dostu bireyler olarak yetişmeleri için gerekli…
Hınıs’ta ‘Süt Sığırcılığı Eğitimi’ Tamamlandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Teknik Destek Programı kapsamında Hınıs Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Hınıs İlçesinde Süt Sığırcılığı Eğitimi” isimli projede başarılı olan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi. Toplantı öncesinde, Genel Sekreter Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Program Yönetimi Birimi Başkanı ve Ajans uzmanları Hınıs Kaymakamı Osman Ak’ı makamında ziyaret etti. İlçede yürütülen çalışmalar…
Atatürk Üniversitesi İle İpekyolu Sanayisi ve İş Dünyası Federasyonu Arasında İşbirliği Protokolü
Atürk Üniversitesi ile İpekyolu Sanayisi ve İş Dünyası Federasyonu arasında işbirliği protokolü imzalanmıştır.Atatürk Üniversitesi, bölgesel kalkınma ve sanayi işbirliğini güçlendirmek amacıyla İpekyolu Sanayisi ve İş Dünyası Federasyonu ile önemli bir iş birliği protokolüne imza attı. Bu stratejik iş birliği, akademik dünya ile iş dünyasını bir araya getirerek bölgedeki ekonomik büyümeyi…
ATATÜRK UNIVERSİTESİ İLE TEKNOLOJİDE KADIN DERNEĞİ ARASINDA IS BIRLIGI NİYET PROTOKOLÜ
Atatürk üniversitesi ile Teknolojide Kadın Derneği arasında iş birliği niyet protokolü imzalanmıştır.Atatürk Üniversitesi, teknoloji alanında cinsiyet eşitliğine vurgu yaparak, Türkiye’nin öncü kadın derneklerinden Teknolojide Kadın Derneği ile iş birliği niyet protokolü imzaladı. Bu önemli adım, teknoloji sektöründeki cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede etkili çözümler bulmayı ve kadınların bu alandaki potansiyelini artırmayı…