Ayşe Özdemir’in objektifinden ‘’Farketmek Elimizde…Farkında mısınız…’’
Engellilerin topluma katılmalarının önündeki en büyük engellerden biri de ulaşım ve fiziksel çevre sorunudur. Engellilerin içinde yaşadıkları fiziksel çevre, yaşadıkları fiziksel işlev bozuklukları/yetersizlikleri ve bunların yol açtığı sınırlamalar sebebiyle büyük önem taşımaktadır. Yaşama alanları tasarlanırken, bir toplum modeli ortaya koyarken, içinde yaşanılan fiziksel çevreyi de o toplumun içinde yaşayan herkesi düşünerek tasarlamak gerekir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha bir çok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Engeli nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış insanların bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sıkıntılara böylece yenileri eklenmiş olmaktadır.
Engelliliğe çözüm yolları üretmenin öncelikli ihtiyaç olduğunu biliyoruz. 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’nde engellilerin fiziksel çevrede yaşadıkları güçlüklere dikkat çekmek, gerçek kesitlerden oluşan fotoğraf sergisi açmak ve bu karelerin içinden seçilmiş olanlar ile özel bir broşür hazırlayarak engellilerin toplumsal yaşama katılımının önündeki engelleri kaldırmak için farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.
Engelli insanların kentsel yaşama katılım alanındaki ihtiyaçları engelli olmayanlarla farklı olmakla birlikte benzerdir. Engelli olarak tanımlanan bireyleri, toplumun ayrı bir kesimi olarak niteleme yerine bütünleşmiş bir parçası olarak algılayabilmek ve mekanda da buna olanak sağlayabilmek amacıyla fiziksel çevreye ulaşılabilirliğini sağlamak gerekmektedir. Uluslararası Engelliler Günü’nde engellilerin fiziksel çevrede yaşadıkları güçlüklere dikkat çekmek, engellilerin toplumsal yaşama katılımının önündeki engelleri kaldırmak için farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır.
“It’s in Our Hands to Notice…Are You Aware…” from the lens of Ayşe Özdemir
One of the biggest obstacles to disabled people’s participation in society is the problem of transportation and physical environment. The physical environment in which disabled people live is of great importance due to the physical dysfunctions/disabilities they experience and the limitations they cause. While designing living spaces and creating a society model, it is necessary to design the physical environment by considering everyone living in that society. Roads, sidewalks, public buildings, parks and gardens, schools, residences, means of transportation and many other physical environmental elements pose serious obstacles to the participation of disabled people in society. Thus, new problems are added to the problems experienced by people whose mobility is limited due to their disability due to these and similar reasons.
We know that finding solutions to disability is a priority need. On December 3, International Day of Persons with Disabilities, it is aimed to draw attention to the difficulties experienced by disabled people in the physical environment, to open a photo exhibition consisting of real scenes, and to raise awareness to remove the obstacles to the participation of disabled people in social life by preparing a special brochure with selected photographs.
The needs of disabled people in the field of participation in urban life are similar, although different, to those of non-disabled people. It is necessary to ensure accessibility to the physical environment in order to perceive individuals defined as disabled as an integrated part of society rather than describing them as a separate segment, and to enable this in the space. On International Day of Disabled Persons, it is aimed to draw attention to the difficulties experienced by disabled people in the physical environment and to raise awareness to remove the obstacles to the participation of disabled people in social life.