Haber İçeriği: Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından pandemi döneminde, özellikle dezenfektan temininin güç olduğu 2020 yılının Mart ayında, başta Araştırma Hastanesi olmak üzere üniversitemiz genelindeki birimler için dezenfektan hazırlamıştır. Dezenfektan hazırlama çalışmalarına Doç. Dr. Onur ŞENOL, Dr. Öğr. Üyesi Afife Büşra UĞUR KAPLAN, Arş. Gör. Amine Sena AYDIN, Arş. Gör. Burak BAYRAK ve Arş. Gör. Fatma Betül İSPİR katılmıştır.
Son çalışmalar, enfekte olan ancak semptomları olmayan kişilerin de COVID-19’un yayılmasında rol oynadığını göstermektedir. Koronavirüsün geçişi, eşyalardan ziyade solunum damlacıkları yoluyla çok daha sık görülür. Güncel kanıtlar, SARS-CoV-2’nin çeşitli malzemelerden yapılmış yüzeylerde saatlerce günlerce yaşayabileceğini göstermektedir. Görünür şekilde kirli yüzeylerin temizlenmesi ve ardından dezenfeksiyon, hanelerde ve toplum ortamlarında COVID-19 ve diğer viral solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için en iyi uygulama önlemidir.
COVID-19 pozitif birinin bulunduğu bir odada havanın ne kadar bulaşıcı olduğu bilinmemektedir. Tesislerin, odaların veya hasta kişiler tarafından daha önce kullanılan alanların ne kadar süre kapatılacağına karar verirken, odanın büyüklüğü ve havalandırma sistemi tasarımı (akış hızı [saat başına hava değişiklikleri] ve besleme ve egzoz deliklerinin yerleri dahil) gibi faktörleri dikkate alması gerekecektir. Birisinin COVID-19 hastası olduğu veya hastalandığından şüphelenildiği bir alanda veya odada havalandırmayı iyileştirmek için önlemler almak, solunum damlacıklarının havadan atılma süresini kısaltmaya yardımcı olacaktır.