Gençler Kodluyor


Etkinlik İspir Hamza Polat Meslek Yüksekokulu,  Arş. Gör. Onur Erdem KORKMAZ tarafından düzenlenmiştir.

Gelişen ve güçlü ülke stratejisi kapsamında çağa ayak uydurmak ve dünyada sözü geçen ülke konumunda yer almanın en önemli yollarından biri de yazılım alanında söz sahibi olmadan geçmektedir. Az sayıda kişiyle kurulan ve günümüzde milyar dolarlar seviyesinde olan şirketler sayesinde ülke ekonomileri güçlenmektedir. Teknoloji alanında dünyada orta sıralarda yer almaktayız. Yazılım sektörüyle aradaki bu farkı kapatabileceğimiz devlet büyükleri tarafından da düşünülmektedir. Bu amaçla bir önceki Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk Beyefendi, göreve atandığı ilk gün attığı tweette yazılım dünyası bizi beklesin, çocuklarımıza ilk hedef yazılım öğreteceğiz demişti. Günümüzde ilkokul seviyesindeki çocuklara yazılım sevdirilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler ve kurslar düzenlenmektedir. Bu amaçla kırsal bölgede yer alan İspir ilçesindeki lise çağındaki öğrencilere yazılım alanında duyarlılık oluşturmak için yüksekokulumuz bünyesinde bir etkinlik düzenlenecektir. Yüksekokulumuz Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı 2. sınıf öğrencileri tarafından gerçekleştirilecek organizasyonda, İspir Anadolu Lisesi lise 1. Sınıfta yer alan 30 öğrenci yüksekokulumuzdaki etkinlerde misafir edilerek, gerçekleştirilen projelerle öğrencilerin dikkatini çekerek yazılım konusunda duyarlılık ve heveslerini artırmayı hedeflemekteyiz.
Gerçekleştirilecek proje kapsamında öncelikle İspir Anadolu Lisesinden 30 öğrenci, bir sorumlu öğretmen ve bir idareci yüksekokulumuza davet edilecektir. Bu amaçla ön görüşme yapılmış olup gerekli ön izinler alınmıştır. Gelen öğrenci grubuna öncelikle yüksekokulumuz bünyesinde bulunan laboratuvarlar gezdirilecektir. ‘Ara değil aranılan eleman’ isimli Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı destekli projemizle oluşturulan Biyomedikal ve Elektrik laboratuvarlarında yer alan cihazlar ve sistemler tanıtılacaktır. Böylelikle yüksekokulumuz tanıtımı yapılarak öğrencilerin üniversite tercihlerinde okulumuzu tercih etmeleri teşvik edilecektir. Daha sonra okulumuz bünyesinde yer alan bilgisayar laboratuvarına geçilecek, burada lise öğrencilerine bir saatlik ‘Arduino.ide’ programı hakkında genel bilgiler verilecektir. Ön eğitim aşamasından sonra Biyomedikal Cihaz Teknolojisi 2.sınıf öğrencilerinin bu dönem aldıkları ‘Mikroişlemciler’ dersi kapsamında edindikleri tecrübeyle gerçekleştirecekleri projelerin incelenmesi aşamasına geçilecektir. Gerçekleştirilecek projeler için laboratuvarımızda mevcut olan sensör ve imkanlar;
•       Yağmur sensörü
•       Mesafe sensörü
•       Fotosel sensörü
•       Gaz-Duman sensörü
•       Nem sensörü
•       Trafik ışıkları sinyalizasyon modülü
Yukarda bahsedilen her bir sensör ve modül kullanılarak toplam 6 adet proje gerçekleştirilecektir.
Yağmur Uygulaması: Yağmur sensörü sayesinde, yağmurun yağıp yağmadığı tespit edilecek, yağmur yağdığı zaman araç sileceklerinin otomatik çalışmasını sağlayacak yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.
Mesafe Uygulaması: Araçlarda yer alan park asistanına benzer bir mantıkla hazırlanacak bu projede, mesafe sensöründen alınan bilgiye göre seyrek ve sık sesli bildirim sağlayacak  yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.
Fotosel Uygulaması: Bu uygulama ise kızılötesi ışıkla çalışan ve bir cismin varlığının tespit edildiği fotosel sensörüyle, kişinin tespit edilmesiyle yanan, kişi yokken sönen otomatik lamba için yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.
Gaz-Duman Uygulaması: Gerçekleştirilecek bu proje kapsamında ortamda gazın olup olmadığı bu sensör ile tespit edilecek, gaz varsa sesli uyarım yapacak yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.
Nem Uygulaması: Bu proje kapsamında ise, topraktaki nem miktarı ölçülecek, nemin azalması durumunda sistem otomatik haber vererek toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayacak yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.
Trafik Işıkları Sinyalizasyonu Uygulaması: Bu proje ile araçların yoğun olmadığı zamanlarda fasılalı yanan, yoğun olduğu dönemlerde normal şekilde yanacak yazılım ve donanım hazırlanarak proje gerçekleştirilecektir.

Etkinlik şu şekilde gerçekleştirilecektir. Gelen 30 kişilik lise grubu 6’ya bölünecek. Her bir grup gerçekleştirdiğimiz bir proje ile yakından ilgilenecek. Öğrencilerimiz bu 6’şar kişilik gruplara projelerinin hem donanım hem de yazılım kısmını anlatacak. Bu grupların tamamı her projeyle yaklaşık yarım saat geçirerek tüm projeler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olacaklardır. Bu şekilde çocukların yazılıma olan ilgi alakalarının artacağını ve ülkemiz ve toplumumuz açısından önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Gençlerimizi böylelikle gereksiz kötü alışkanlıklardan uzak tutacak, kendilerini değerli hissedecekleri projeler içinde yer almalarını sağlayacağız. Ayrıca yüksekokulumuz öğrencileri açısından da kendilerine olan özgüvenlerini artırmış olacağız. Tüm bunlarla beraber yüksekokulumuz tanıtımı yapılarak bölge halkının okulumuz faaliyetlerinden haberdar olmaları sağlanacaktır.

Yukarda bahsedilen tüm sensörler yüksekokul bünyesinde yer almaktadır. Projemizin desteklenmesi durumunda 6 adet arduino kartı satın alınarak projeler gerçekleştirilecektir. Fayda maliyet açısından sayı 6 olarak belirlenmiş, bundan daha az sayıda proje olması durumunda öğrenciler kalabalık gruplar halinde bir projeyi inceleyecek buda öğrenme açısından olumsuz durum oluşturacaktır. Maliyetin artmaması adına da sayı 6 olarak belirlenmiştir.

Etkinliğe katılacak lise öğrencileri 6 ayrı gruba ayrılacaktır. Her bir grup yaklaşık yarım saat bir projenin ayrıntılarını öğrenecek ve diğer projelere geçecektir. Bu şekilde hazırlanacak 6 adet proje için (gerekçesi proje metninde ayrıntılı açıklanmıştır) 6 adet arduino kartı alınacaktır.

Etkinlik bağlantısı için tıklayınız.