“Mobbing” Tüm Yönleriyle Ele Alındı


13 Haziran 2019

Atatürk Üniversitesi, Erzurum Valiliği ve Mobbing ile Mücadele Derneğinin katkılarıyla düzenlenen “Mobbing Nedir, Ne Değildir?” konulu program, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda yapıldı.

Mobbingin, Türk hukukunda, ‘psikolojik taciz’ olarak geçtiğini belirten Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Temsilcisi Öğr. Gör. Jale Alcan, Mobbingin mağdur, zorba ve izleyici olmak üzere üç tarafının bulunduğuna dikkat çekerek; çatışma, şiddet, kabalık ve cinsel tacizin mobbing sayıldığını vurguladı. Bu alanda 1980’den sonra akademik çalışmaların yapılmaya başlandığını hatırlatan Öğr. Gör. Alcan, mobbingin sosyal bir yara olduğunu, son 10 yıldır bu tarz olumsuz davranışlara tazminatın ödendiğini aktardı.

Türkiye’de mobbingin hâlâ bilinmediğine vurgu yapan Alcan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bunun suç olduğunu bilincini aşılamak ve eğitimini vermek gerekiyor. Her 5 kişiden 4’ü amirini şikâyet ediyor. Mobbingin, alt-üst ilişkisi olan organizasyonlarda daha fazla olduğu görülüyor. Bireysel mücadele yeterli değil, toplum olarak topyekûn mücadele etmeliyiz. Mobbing, ispatı çok zor bir olgu. Bu hassasiyeti bireylere kazandırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bugün de düzenlediğimiz eğitim programı umarım bu amaca hizmet eder. böylesine önemli bir konuya  destek veren ve ilgi gösteren herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.