Etkinlik İletişim Fakültesi, Osman Nuri Karadayı tarafından düzenlenmiştir.
Âşıklık Geleneği, Türklerin müslüman olmadan önceki toplumsal hayatında oldukça önemli bir yere sahip olan Ozan-Baksı geleneğine dayanmaktadır. Bu gelenek İslam dininin kabulü, Anadolu’nun fethiyle birlikte yerleşik hayata geçiş, XII. yüzyıldan sonra tarîkatların teşekkül etmesi ve tasavvufî düşüncenin bu tarîkatler vasıtasıyla yaygınlaşması gibi faktörlerin etkisiyle yerini âşıklık geleneğine bırakmıştır. Böylece ozanın yerini âşık, Ozan-Baksı geleneğinin yerini ise Âşıklık Geleneği almıştır.
Cumhuriyet döneminin önemli simalarından bir olan Âşık Reyhani âşıklık geleneğini hem yurt içinde hem de yurt dışında layıkıyla temsil etmiştir. Gelenekten aldığı güçle hikmetli sözleri dilden tele, telden de gönüllere nakşetmiş, halktan birisi olarak toplumun hemen her kesimine hitap edebilmiştir.
Erzurum’da doğup büyüyen Âşık Reyhani hayatının son yıllarını Bursa’da geçirmiş ve burada vefat etmiştir. Bu çalışmada Bursa Yıldırım Belediyesi’nin ev sahipliğinde Âşık Reyhani’nin hayatı ve eserlerinin çeşitli yönleriyle ilmî bir disiplin içerisinde tetkik edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ULUSLARARASI ÂŞIK YAŞAR REYHANÎ SEMPOZYUMU adlı davetli bir sempozyum düzenlenmiştir. Koordinatörlüğünü yürüttüğüm bu bilimsel faaliyet belirtilen tarihte gerçekleştirilmiştir. Bildiriler ayrıca kitaplaştırılarak yayınlanmıştır.
Etkinlik bağlantısı için tıklayınız.