Dünya edebiyatının seçkin yazarlarının yanı sıra, Alman edebiyatı dünyasına marka olmuş yazarları arasında sayılan Avusturyalı Franz Kafka’yı (1883-1924) ve Thomas Bernhard’ı (1931-1989) Kafkaesk ve Bernardesk modeliyle yüzyılın insanının karşılaşabileceği tehditleri, yazı dünyasının ön habercileri olarak değerlendirmek hiç bu dönemki kadar kendini haklı göstermemişti. Adı geçen yazarlar, kendi eserlerinin yazı dünyasını geleceğe ışık tutan bir ön görü hazinesi olarak okuruna armağan ettiklerine şimdi daha da yakından tanık olunmaktadır. Çağ insanının içinde yaşamak zorunda olduğu dijital süreç, bir kuşatım programı olarak ilk dönem teknolojilerinin, dijitalleşmiş versiyonu olarak insanı tutsak hale getirmiş ve yaşamın vazgeçilmez argümanları olarak insanı hem içerden ve hem de dış evreninden; beyin odaklı düşünce süreçleriyle birlikte ve çevresel yaşam kodlarıyla edilgen ve etkisiz bırakmıştır. Savaş sonrası yazın dünyasında ortak bir olgu olarak yer alan birey, teknolojik yıkım, yalnızlık, yabancılaşma, anomali duygu durumları, korku ve uyumsuzluk gibi sorunlar yumağı, çağ insanının gelecekte kuşatılmışlık sendromu içinde korkuyu beklerken yaşayacaklarına yönelik izler taşıyor gibidir. 4.0 sanayi devrimi ile insan yaşamına giren tekillik döneminin en büyük sorunu da, insan ve insanlık adına iyileştirici görünümlü teknolojik atılımların ve yatırımların, gerçekte insanlık aleyhine işlediğine tanık olunmasıdır
Etkinlikler
Atatürk Üniversitesi, 10. Üniversite-STK Buluşmaları Gerçekleştirdi
Atatürk Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın öncülüğünde, geleneksel hale gelen Üniversite-STK Buluşmaları’nın 10’incisini 2023 yılında birliğiyle gerçekleştirdi. 192 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla Konuk Evi 2’de düzenlenen toplantıda, katılımcılar üniversiteden beklentilerini, şehir kalkınmasıyla ilgili fikirlerini ve önerilerini paylaştı. Toplantıda elde edilen görüşlerin, 21-22 Aralık tarihlerinde yapılacak “Şehir Arama…
Atatürk Üniversitesi Öğrencilerinin Sürdürülebilirlik Okuryazarlığı Ölçülüyor
Atatürk Üniversitesi, öğrencilerinin sürdürülebilirlik okuryazarlığını ölçmeye yönelik önemli bir adım attı. Üniversitenin Büyük Veri Yönetim Ofisi tarafından geliştirilen yeni bir analiz yöntemi ile öğrencilerin çevresel farkındalıkları, sürdürülebilirlik bilgileri ve çevreye duyarlı davranışları değerlendiriliyor. Bu çalışma ile öğrencilerin sürdürülebilirlik konularındaki bilgi düzeyi ölçülerek, daha çevre dostu bireyler olarak yetişmeleri için gerekli…
Kitaplarla Büyüyelim
Günümüzde, teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte birçok insanın kitap okuma alışkanlığı azalmış gibi görünse de, kitapların önemi ve etkisi asla azalmamıştır. Kitaplar, insanlık tarihinde bilgi ve bilgelik kaynağı olmuş, zihinleri aydınlatmış ve toplumları ileriye taşımıştır. Bu nedenle, kitap okumanın insanın gelişimi ve evrensel değerlerle donanımı için hayati bir öneme sahip olduğu…
Atatürk Üniversitesi Halkın Eğitiminde de Gözde
Atatürk Üniversitesi olarak, toplumun her kesimine açık ve erişilebilir eğitim kaynakları sunma misyonumuz doğrultusunda, yalnızca üniversite bünyesinde eğitim gören öğrencilerimize değil, üniversitemizde kayıtlı olmayan bireylere de eğitim olanaklarımızdan yararlanma fırsatı tanıyoruz. Bu kapsamda, Sürekli Eğitim Merkezi (ATASEM) aracılığıyla pek çok farklı konuda eğitim programları düzenlemekteyiz. ATASEM, bireylerin bilgi ve yetkinliklerini…
GENÇ TÜRKİYE FORUMUNUN 5’İNCİSİ, ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENDİ
ürkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) tarafından düzenlenen Türkiye Gençlik Forumu programının 5.si, “Gençlik ve Spor Politikaları Algısı” başlığıyla Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Türkiye’deki gençlerin deneyimleri ile bakış açılarını ortaya koymak ve seslerini duyurmak amacıyla 12 ilde yapılan çalıştayların çıktılarının konuşulduğu Doğu Anadolu Bölgesi buluşmalarına; ev sahibi olarak katılan Atatürk…