Olur İlçesinde’nde Buzağı Ölümleri ve Sığır Brusellozu Konferansı Düzenlendi


Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sinan AKTAŞ ve Doç.Dr. Seyda CENGİZ,  Olur İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 29.01.2020 tarihinde düzenlenen “Buzağı Ölümleri ve Sığır Brusellozu” konulu konferansa konuşmacı olarak katılmışlardır.  Olur ilçesindeki 85 yetiştiricinin  katılım sağladığı konferansta  bölge hayvancılığında önemli kayıplara yol açan buzağı ölümlerinin ve sığır brusellozunun önlenmesine ilişkin bilgiler veren hocalarımız bölgemizin sürdürülebilir hayvancılığına önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Bruselloz, hayvanlardan insanlara bulaşan hafif belirtilerden ağır klinik tablolara kadar değişebilen özellikte, belirti ve bulgularının spesifik olmaması nedeniyle birçok hastalığı taklit edebilen sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen , ekonomik kayıplara neden olması ve gıda güvenliğini doğrudan etkilemesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturan bir zoonozdur.
Dünya sağlık örgütü verilerine göre dünyada en sık rastlanan bakteriyel zoonozdur ve her yıl yaklaşık 500.000 yeni olgu bildirilmektedir.

Tarihte ilk defa 1861 de Marston tarafından Malta adasındaki ingiliz askerlerinde diğer ateş nedenlerinden farklı bir ateş nedeni olarak bildirilmiştir. Hastalık etkeni 25 yıl sonra Bruce tarafından ‘Malta Humması’ nedeniyle ölen hastaların dalak pulpasından izole edilmiş ve Micrococcus melitensis olarak isimlendirilmiştir. Yıllar içerisinde farklı hayvan türlerinden çeşitli brusella türleri izole edilmiştir. B. melitensis (koyun keçi, deve), B. Abortus( sığır, manda, çakal, sırtlan), B. Suis( domuz, kurt, tilki), B.ovis (koyun), B. Canis( köpek)

Hastalık bütün dünyada görülmekle birlikte özellikle Akdeniz ülkeleri (Fransa, Portekiz, İspanya, Malta, Yunanistan ve Türkiye ), Arabistan, Hindistan, Meksika, Brezilya, Orta ve Güney Amerika da yaygın olarak görülmektedir. İnsanlarda brusellozun gerçek insidansı bilinmemektedir. Ülkeden ülkeye hastalığın insidansı ve prevalansı değişmektedir. İnsanlarda bruselloz sıklığı hayvanlardaki sıklık ile paralellik gösterir. Türkiye de endemik olarak görülen hastalık özellikle İç anadolu, doğu ve güneydoğu anadolu illerinde yoğunlaşmaktadır.