16 Temmuz 2018
12-15 Temmuz 2018 tarihinde yapılan AVRASYA Doğal Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesine Atatürk Üniversitesi de katıldı.
Kongrede iyi tarım uygulamaları ve organik üretim, gıda güvenliği ve güvenirliği, gıda israfı sorunları, beslenme ve diyetetik, apiterapi, coğrafi işaretler, gastronomi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, sağlıklı yaşam ve spor konuları ele alındı.
“Doğal Beslenme Ve Sağlıklı Yaşam, Halk Sağlığı Açısından Birinci Dereceden Öneme Sahiptir”
Atatürk Üniversitesinin sponsoru olduğu fuara onur konuğu olarak katılan ve bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, doğal beslenme ve sağlıklı yaşamın halk sağlığı açısından birinci dereceden öneme sahip olduğunu, sanayileşme, merdiven altı uygulamalar, kontrolsüz tarım uygulamaları nedeniyle doğal, sağlıklı üretimin gün geçtikçe daha da önem kazandığını dile getirdi. Bilim ve teknoloji alanındaki yeniliklerin toplumu ve toplumun üniversiteyle olan ilişkisini önemli ölçüde değiştirdiğini ifade eden Çomaklı: “Araştırma, eğitim ve topluma hizmet görevlerimiz arasındaki sınırlar giderek belirsizleşmiş, üniversiteler, bilgi üreten ve bu bilgiyi toplumla paylaşarak özümseten önemli odaklar haline gelmiştir. Küresel rekabet ortamında, ülke ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda misyon farklılaşması çalışmalarının yürütülmesi ve üniversitelerde öncelikli alanların belirlenmesi bugün için kaçınılmaz olmuştur” şeklinde konuştu.
Atatürk Üniversitesinde yaklaşık beş ay önce başlayan çalışmalarda belirlenen öncelikli alanlardan birinin de Gıda Sektörü ve Gıda Güvenliği konusu olduğunun altını çizen Rektör Çomaklı, bu amaçla Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan Gıda Mühendisliği Bölümü’nün 18 adet laboratuvarı ve ilgili diğer bölümlerdeki 12 Laboratuvarda 12 milyon TL’lik bir yatırımla modernizasyon çalışmalarını başlattıklarını ve ilgili alanlarda ileri teknoloji araştırmaları yaparak akredite olacak şekilde yürütülen çalışmaların, doğal beslenme ve sağlıklı yaşam çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.