Atatürk Üniversitesi laboratuvarlarında üretilen yerli ve milli probiyotiklerin patent ve tescil başvuruları yapıldı. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Dikbaş öncülüğünde, Dr. Kağan Tolga Cinisli, doktora öğrencisi Merve Şenol Kotan ve yüksek lisans öğrencileri Sevda Uçar ile Emre Canca’dan oluşan bilim ekibi, yaptıkları çalışmaların detaylarını paylaşmak üzere Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’yı ziyaret etti.
Tüketildiklerinde insan sağlığı üzerinde olumlu etki bıraktıkları tespit edilen probiotiklerin bu doğrultuda bazı hastalıkları düzenleyici olarak reçete edilebildiklerini belirten Prof. Dr. Neslihan Dikbaş, gıda takviyesi olarak kullanılan bu ürünlerin genellikle ithal edildiğini, kendilerinin de ülke çıkarlarına hizmet etmek amacıyla bu yola çıktıklarını ve nihayetinde yerli ve milli Probiyotik ürettiklerini belirtti.
Probiyotiklerin; tamamen doğal kaynaklardan izole edilen faydalı mikroorganizmalar olduklarını aktaran Dikbaş, sindirim sistemi düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kalp hastalıkları ve ishal gibi birçok problemlere karşı olumlu etkiler gösterdiğini ayrıca probiyotiklerin ilaç olmadığını ancak gıda takviyesi olarak kullanıldığını vurguladı.
Yerli üretime katkı sağlamak ve doğal takviye edici gıdaların öneminin vurgulanması açısından bu ve benzeri çalışmaların oldukça önemsediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversite olarak yakın zamanda yerli ilaç hamlesini gerçekleştirdiklerini ve bu sayede hem akademik bilgiyi ürüne dönüştürdüklerini hem de toplumsal katkı misyonuna uygun bir çalışmayı daha hayata geçirdiklerini hatırlattı.
Patent ile tescil işlemlerine başlanan probiyotiklere üniversite olarak her türlü desteği vereceklerini kaydeden Rektör Çomaklı, bu yararlı mikroorganizmaların seri üretimleri ve satışlarının yapılabilmesi için fabrikasyon altyapısı kurarak yerli üretime destek verilmesi arzusu içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.
Daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.