Gıda Takviyelerinin Doğru Kullanımı


Etkinlik Eczacılık Fakültesi, Dr. Öğr. Üyesi Leyla GÜVEN, Erdoğan Taha AKBAŞ, Şeyma ÖZKAN, Muhammed Ataberk DUYMUŞ, Hatice GÖZELER, Dilay SAYAR, Sümeyye Esra Nur SÜMBÜLLÜ, Esra Nuran TEMEL, Hamza DOĞAN, Edanur DOĞAN, Edanur DURMAZ, Pelin KURT tarafından düzenlenmiştir. Etkinlik 2021 yılında gerçekleştirilmiştir.

Tam beslenmede sıkıntı çeken kişiler gıda takviyesi kullanması gereken kişilerdir. Gıda takviyelerinin yüksek dozda veya kontrolsüz bir şekilde kullanımları sonucu yan etkiler görülebilir. Dolayısıyla gıda takviyelerinin de ilaçlar gibi dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında takviyeleri de belirli aralıklarla ve belirli zaman dilimlerinde kullanmak ve başlangıçta küçük dozlarla başlayıp böylece hassasiyeti kontrol edip yan etkileri izleyerek dozları yavaş yavaş artırmakta fayda vardır. Gıda takviyeleri birtakım ilaçlarla etkileşime girmesi sonucu ürünlerin etkisini artırıp azaltabilmektedir. Bu nedenle takviye edici gıdaların ilaçlarla olan durumlarına bakılması gerekmektedir. Gıda takviyeleri her yerde satılamaz, satmaya yetkili yerler: Tarım bakanlığından işletme kayıt belgesi almış satış yerleri, eczaneler, doğrudan satış yoluyla veya onaylı takviye edici gıdalara ait ggsb.tarim.tr adresinde yayımlanan alan adı (URL) adresleridir. Alınan gıda takviyelerinin etiketlerindeki son tüketim tarihine, üzerinde ilaç değildir ibaresinin bulunmasına dikkat edilmeli ve hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmadıkları bilinerek alınmalıdır. Projede halkı bilinçlendirmek amacıyla broşürler hazırlanmıştır. Araştırmacılarımız halka gıda takviyelerini nasıl, ne zaman kullanacağını, kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmışlardır.

Etkinlik bağlantısı için tıklayınız.