Şehirleşmenin artması ile gıda üretim ve tüketim sürecindeki köklü değiĢiklikler ve gıda kaynaklarındaki değiĢimler, gıda zincirinin uzamasına, yeni tehlikelerin ortaya çıkmasına veya var olan tehlikelerin Ģiddetinin artmasına yol açabilecektir. Bu nedenle, gerek sağlık gerekse ekonomik açıdan toplum refahının sağlanması için gıda güvenliği yaklaĢımı her ülkede uygulanması gereken sistemlerden biridir. Güvenli gıda; besleyici değerini kaybetmemiĢ, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamıĢ gıdalardır. Bireylerin tükettiği gıdalarda hijyene dikkat etmesi önemli bir esastır. Gıdaların pişirilme koşulları, saklanma koşulları ve depolanma koşulları insan sağlığı için önem arz etmektedir. Bunun için gıdalarda hijyene, temizliğe, depolanmaya önem verilmelidir ve bu konuda Farkındalık oluşturulmalıdır. Bu projenin amacı öğrencilere güvenli gıdanın ne olduğu ve nasıl elde edileceği konusunda bilgi verildi. Sağlıklı Gıdaların insan hayatında öneminin yanı sıra ne kadar değerli olduğun hakkında bilgiler vererek ve gıdalarının kalitelerini etkiyen olumsuz etkilerin insan hayatına verdiği zararlar anlatıldı. Tüketime sunulan gıdanın sağlıklı olup olmadığı ise pek çok aĢamada yapılan kontroller ile belirlenmekte ve en iyi kontrol denetleyicileri; üreticiler, yasal kontrol kuruluşları ve tüketiciler olduğu konusunda bilgi verildi.. Bu projenin diğer amacı Gıdalara zarar veren olumsuz kimyasal fiziksel koşullar hakkında insanları bilgilendirilerek onların bilinçlendirilmesi hedeflendi. Gıdaların güvenirliğini arttırmak ve gıdaları etkileyen olumsuz koşulları nelerdir ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne olduğu anlatıldı. Toplumu güvenli gıda hakkında bilinçlendirerek, sağlıklı gıda tüketerek sağlıklı birey kazandırmak ve bu proje ile bu konuda farkındalık oluĢması amaçlandı. Bu proje Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri tarafından desteklenmiştir.
With the increase in urbanization, radical changes in the food production and consumption process and changes in food resources may lead to the lengthening of the food chain, the emergence of new dangers or an increase in the severity of existing dangers. For this reason, the food safety approach is one of the systems that should be implemented in every country to ensure social welfare both in terms of health and economy. Safe food; Foods that have not lost their nutritional value and are physically, chemically and microbiologically clean and intact. It is an important principle for individuals to pay attention to hygiene in the foods they consume. Cooking conditions, storage conditions and storage conditions of food are important for human health. For this reason, importance should be given to hygiene, cleanliness and storage of food and awareness should be raised on this issue. The aim of this project was to inform students about what safe food is and how to obtain it. In addition to the importance of Healthy Foods in human life, information was given about how valuable they are, and the damage caused to human life by the negative effects that affect the quality of foods was explained. Whether the food offered for consumption is healthy or not is determined by controls carried out at many stages, and the best control inspectors are; Information was given that there are producers, legal control organizations and consumers. The other aim of this project was to inform people about the negative chemical-physical conditions that harm foods and raise their awareness. Increasing the safety of foods, the negative conditions affecting foods and their effects on human health were explained. The aim of this project was to raise awareness in the society about safe food, to raise healthy individuals by consuming healthy food, and to raise awareness on this issue. This project was supported by Atatürk University Social Awareness Projects.